Mindfulness in Business Stockholm 12/3
februari 20, 2013 – 14:56 | Inga kommentarer

Den 12/3 anordnas för andra året eventet ”Mindfulness in Business” i Stockholm. Huvudtalare är Jeremy Hunter, professor vid Peter Drucker School of Management och Björn Lindeblad, sommarpratare, ledarskapskonsult och före detta thailändsk skogsmunk. Övriga talare …

Läs hela artikeln »
Tankar och erfarenheter

Tankar kring och erfarenheter av att praktisera mindfulness.

Forskning

Forskning relaterad till mindfulness.

Tips

Tips och länkar.

Kommunikation

Mindfulness och kommunikation.

Föräldraskap

Mindfulness och föräldraskap.

Hem » Forskning

Vår fantastiska, plastiska hjärna

Skriven av den februari 13, 2011 – 23:13En kommentar

Kommer ni ihåg det där man fick lära sig i högstadiet, att hjärnceller aldrig kan nybildas utan bara  förstöras? ”Om man får en smäll i huvudet eller blir berusad”, berättade en av mina lärare, ”dör flera miljarder hjärnceller som man aldrig kan få tillbaka.” Faktum är att detta var den gängse sanningen till för bara 10-15 år sedan. Numera vet man att det inte alls stämmer. Hjärnceller nybildas och vår hjärna har förmågan att förändras, en förmåga som brukar kallas neuroplasticitet.  Men inte nog med det, vi kan dessutom påverka och förändra vår hjärna genom mindfulnessträning!

Det har skrivits mycket de senaste veckorna om studien ”Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density”. Forskare vid bland annat Harvard Medical School har kunnat påvisa en tillväxt i hjärnan på försökspersoner som genomgått ett endast åtta veckor långt träningsprogram i mindfulness (MBSR). Områden i hjärnan kopplade till bland annat minne, reglering av känslor och förmågan att se saker ur olika perspektiv blev tjockare till följd av en tillväxt i den grå massan (dvs. hjärnceller).

Tidigare har man gjort studier som visat att hjärnan hos erfarna mindfulnessmeditatörer har en annorlunda struktur än hos människor som inte har någon sådan erfarenhet. Det man funnit är att oOmråden associerade med bland annat positiva känslor, empati och högre kognitiva funktioner är tjockare hos erfarna meditatörer. Studier har också visat på en korrelation mellan det antal år någon mediterat och mängden grå massa i hjärnans kortex. Problemet med dessa studier är att de inte bevisar att meditation förändrar hjärnan. Det skulle nämligen också kunna vara så att människor med en viss typ av hjärna är mer benägna att börja meditera. Det fina med den nya studien är den mäter förändringar hos försökpersonerna longitudinellt, dvs. före och efter mindfulnessträningen, vilket ger mycket starkare stöd till hypotesen om ett kausalt samband.

I boken ”Train your mind, change your brain” presenteras studier som visar på något som jag tycker är otroligt intressant, nämligen att grunden för neuroplasticitet är riktad uppmärksamhet. Grunden för plastiska förändringar och tillväxt i hjärnan förefaller vara vår förmåga att rikta vårt uppmärksamhetsfokus och det är endast i samband med detta som plasticitet uppvisas. För mig är detta en helt fascinerande upptäckt, eftersom grunden i mindfulnessträning är just att stärka vår förmåga att rikta och behålla vår uppmärksamhet på ett givet objekt i vårt medvetande (kroppen, andningen, känslor, tankar, etc.)

Lite tillspetsat skulle man kunna uttrycka det som att grunden för neuroplasticitet är mindfulness, eller åtminstone en helt central aspekt av mindfulness. Allt mer forskning visar inte bara att vår hjärna är föränderlig utan dessutom att vi kan påverka och styra denna förändring i en positiv riktning genom att träna mindfulness!

En kommentar »

Lämna en kommentar!

Skriv din kommentar nedan, eller trackback från din egen webbsida. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer melalui RSS.

Var snäll. Håll dig till ämnet. Inget spam.

Du kan använda följande HTML-taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna sida är förberedd för Gravatar. För att få en egen avatar som gäller överallt, registrera dig på Gravatar.